Pátek, 29 března, 2024
magazin

Řešíte je také? 4 Covid mýty, kvůli kterým se mnozí bojí objednat si jídlo

- Reklama -aktuálně
- Reklama -

Bojíte se objednat si jídlo? Tímto mýtné, nevěřte.

I vy byste uvítali, kdybyste si čas od času mohli objednat hotové jídlo domů, ale obáváte se? U mnoha lidí vyvolává paniku, kdyby měli sníst, co navařil někdo jiný a přinesl kurýr. Je na ni důvod?

Je logické, že jsme znepokojeni a znejistěni nově vzniklou situací. Všichni nosí roušky, dezinfikujeme si ruce, nosíme rukavice, nevíme co nás čeká nejbližší dny, obáváme se o práci, finance, zdraví dětí.

K tomu všemu ještě vznikají nejrůznější mýty, které nám na pohodě nepřidají. Týkají se i objednání stravy z restaurace. Podívejme se blíže na některé tvrzení.

Toto jsou 4 časté mýty:

  • COVID-19 se může přenášet i potravinami.
  • V studených potravinách se přenáší snadněji než v teplých.
  • Jídlo na objednávku si doma ještě jednou převařte a až potom ho snězte.
  • Úplně nejlepší je, pokud na objednávání jídla zcela zapomenete a budete si vše připravovat doma.

Co říkají odborníci o těchto spisech?
Profesorka veřejného zdraví na Muhlenberg College Chrysan Cronin, DrPH, MPH vyučuje epidemiologii infekčních chorob, zdraví při práci a zdraví životního prostředí. K uvedeným hláškám se vyjádřila takto:

„Dosud neexistují důkazy, které by naznačovaly, že COVID-19 se může šířit potravinami nebo obaly potravin. Je velmi nepravděpodobné, že by se při dodržování pokynů v oblasti bezpečnosti potravin dostala infekce od infikované osoby na vaše jídlo nebo jeho obal. V nepravděpodobném případě, že se virus dostane na vaše jídlo, nemůže se tam množit jako bakterie. „

To znamená, že počet virových částic, které by teoreticky mohly být v jídle přítomny, pokud by na něj nakažená osoba přímo kýchá nebo zakašlala, pravděpodobně nezpůsobí infekci.

Co když doručovatel zakašle nebo kýchne na obal s vaším objednaným jídlem?

Abyste se nakazili, museli byste se dotknout těchto kapek rukama a potom se dotknout očí, nosu nebo úst. Pokud si před jídlem pořádně omyjte ruce, už přijímáte opatření k zabránění infekce.

„Pokud se obáváte, že se infekce přenese z obalu potravin, jídlo vyjměte a přemístěte z nádoby na čistý talíř, zlikvidujte nebo recyklujte nádoby, vyčistěte povrch, na který jste je umístili, a před jídlem si umyjte nebo dezinfikujte ruce,“ doporučuje odbornice.

Diva.sk
Zdroj: iStockphoto
Je pravda, že když dáme doručeno jídlo ohřát do mikrovlnné trouby, dokud není dostatečně horké, aby vznikla pára, snižuje to naše riziko?

Je to jen částečná pravda. „Existují studie, které ukazují, že jiné koronaviry (jako například koronaviry, které způsobují SARS) jsou citlivé na teplo a ničí jejich teplota 65 ° C po dobu 3 minut. Důvodem je, že proteinovou vrstva, která virus obklopuje, teplo ničí, „objasňuje Chrysan Cronin.

Jenže tento důkaz je založen na odlišném koronavirus – ne na tom, který způsobuje COVID-19.

„Zatím nemáme dostatek informací o tom, zda COVID-19 reaguje podobně. Neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že zahřívání nebo mikrovlnné záření působící na jídlo je účinné při usmrcení viru a neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že je to dokonce nutné, „zdůrazňuje profesorka.

Je pravda, že když si vybereme teplé jídlo máme menší riziko infekce jako při studeném jídle?

„Vždycky, když si objednáte jídlo z restaurace, které důvěřujete, ujistěte se, že osoby manipulující s potravinami dodržují požadované bezpečnostní pokyny. Při jejich dodržování neexistuje zvýšené riziko – bez ohledu na to zda jíte teplé nebo studené jídlo, „tvrdí odbornice

Opravdu bychom se měli držet hesla: Raději neobjednávat vůbec?

„Nejrizikovější součástí odběru a / nebo doručení jídla je osobní kontakt s doručující osobou, takže při vyzvednutí nebo doručení potravin nezapomeňte dodržet vzdálenost od této osoby alespoň dva metry,“ vysvětluje Chrysan Cronin. Mnoho restaurací nabízí bezkontaktní vyzvednutí nebo doručení.

Takže panikařit rozhodne netřeba, raději si jídlo vychutnejte a zrelaxujte!

- Reklama -peníze

Nejnovější články

- Reklama -aktuality

Další články autora

- Reklama -magazín